EVDE MOBİLYA NASIL, HANGİ BOYA İLE BOYANIR?

EVDE MOBİLYA NASIL, HANGİ BOYA İLE BOYANIR?

Evde Eski ya da yeni mobilyalarınızı boyamak ve kendinize daha uygun hale getirmek istiyorsanız en kolay yoluyla 3 adımda halledebilirsiniz. Bu adımlar şunlardır;

  • 1- Boya Türü ve Renk seçimi.
  • 2- Boyama Tekniği 
  • 3-Süsleme 

BOYA TÜRÜ VE RENK SEÇİMİ

Mobilya boyamanın en önemli aşaması renk ve boya türü seçimidir. Seçtiğiniz renk mutlaka mobilyanıza ve ortama uygun olmalı, tarzınızı yansıtmalıdır. Boya türü konusuna geldiğimizde ise en yaygın tercih olan "akrilik ahşap boyası" uygun olacaktır. 

BOYAMA TEKNİĞİ 

Mobilya boyamak için bir çok teknik olsa da en kolayı bir rulo yardımı ile bir kat boyadıktan sonra kurutup ikinci katı boyamaktır. Eğer mobilyanız desenli-çizgili ise araları küçük bir fırça ve ayakkabı boyası ile gölgelendirebilirsiniz. Ya da yine akrilik boya yardımı ile çizgilerin üzerinden geçebilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak sprey boya düşünülebilir olsa da hem sıçrama ihtimali daha yüksek olduğu için hem de boşluk bırakma riski daha yüksek olduğundan rulo ve fırça işinizi çok daha temiz bitirmenize yardımcı olacaktır.

SÜSLEME

Mobilyanızı boyayıp kuruttuktan sonra sade kaldığınız düşünüyorsanız kullanabileceğiniz bir çok süsleme yöntemi var. Bir kaç tanesini sizin için sıraladık.

1- DESEN

Mobilyanızı desenlerle süslemek istiyorsanız en kolay yöntem şüphesiz kağıt kalıptır. Bunun için önce hoşunuza giden deseni bulun ve mobilyanızın büyüklüğüne gore A4 ya da A5 boyutunda çıktı alın. Deseniniz ortada boşluk şeklinde kalacak biçimde çerçevesinden kesin ve bir kalıp elde edin. Kalıbınızı kenarlarında boşluk kalmayacak ve kaymayacak şekilde deseni yapmak istediğiniz yere denk getirerek yapıştırın. Daha sonra 4/1’ini akrilik boyaya batırdığınız büyük bir fırçayla darbeler vurarak boyayın.

2- PUANTİYE

Büyük bir fırçanın 3'te birini akrilik boyaya batırıp mobilyanızın üzerinde parmağınızla vurarak gezdirin. Sim taneleri gibi boyanın desen oluşturduğunu görebilirsiniz. Bu puantiyeleri direkt küçük bir fırça ile de yapabilirsiniz.  

3- ISKARPELA İLE DESEN

Bu seçenek diğerlerine göre biraz daha uğraştırıcı ve riskli olsa da en özgün tarzınızı yarabileceğiniz süsleme tekniklerinden bir tanesi. Küçük ağızlı bir ıskarpela yardımı ile mobilyanızı boyamadan önce çok derin olmamak şartıyla simetrik oyuklar açabilirsiniz.